Er Sandnes kommune «bukken og havresekken»?

Jeg tror at alle er enige om at Ruten har blitt en fin park. Den har imidlertid enda ikke fått brukstillatelse på grunn av at rekke-følge-krav vedrørende å gjenskape 180-240 P-plasser ikke er innfridd.

Forutsetningen var at de P-plassene som forsvant, skulle etableres i umiddelbar nærhet fra Ruten. Når Parken ble politisk godkjent var det under forutsetning av at P-hus ble bygget, nord for Tinghuset, før en eneste P-plass forsvant! Dette ble under prosessen endret til at P-huset skulle være påbegynt før ombygging av Ruten ble satt i gang.

Wirak sa i bystyret (nå heter det kommunestyret) den gang at folk måtte kunne gå 100 meter til det nye P-huset bak Tinghuset. Folk trodde at Tengs Pedersens kontorbygg skulle rives og at P-huset skulle bygges der. Nå vet alle at det er lengre nord, der det nå er asfaltert, og som «huser» 95 midlertidige P-plasser!  Fra sentrum av denne tomten til sentrum på P-plassen som var på Ruten er det 312 meter!

Nå vil den kommunale avdelingen for Park, idrett og vei søke politisk vedtak i Sandnes kommune om at kravet om P-huset skal droppes, og likevel gi Ruten formell brukstillatelse. At de planlagte ungdomslokalene som også var plassere i P-huset ikke blir etablert snakkes det nesten ikke om?!

Det blir sagt at det er nok parkering i Sandnes sentrum, og henvises til Ovalen og Havneparken. At Bystasjonen er fantastisk for sentrum er i alle fall sikkert. Faktum er at mange kunder har forsvunnet ikke minst til Jærhagen. Sandnes sentrum er i ferd med å miste sine fortrinn for butikkdrift med kort vei til P-plassene. Flere plasser vil også forsvinne i St. Olavs gate, og tilstøtende gater. Eldre kunder som naturlig sokner til sentrum trenger nærhet til P-plassene!

Butikkdrift blir vanskeligere, og lokaler i landets flotteste gågate blir fylt opp av serveringssteder, som har stengt mandager og som åpner klokka 16 øvrige dager, vegg i vegg med butikklokaler. Dette er selvsagt ikke optimalt. At detaljhandelen er i strukturelle endringer er også et bilde av dette.

Kommunaldirektøren innstiller på at P-kravet droppes «da dagens parkerings-situasjon synes å være godt tilpasset, og intensjonen i rekkefølgekravet etter kommunens vurdering er ivaretatt….

SandnesGaugen håper at Utvalget for by- og samfunnsutvikling i møtet 3. mai, avslår kommunaldirektørens innstilling i saken! Innstillingen er for mye «bukken og havresekken» og er ikke overbevisende i sin innstilling.

 

Det dreie seg om Sandnes!

Varaordføreren i «forhåndsdialog» med Aftenbladet engasjerer på FB. Kanskje greit å lese hva Aftenbladet «beskylder» Pål Morten Bogli for før SandnesGaugen eventuelt kommenterer? Borgli har visstnok sprengt FB-taket på 5000 «venner»?

FOTBALL; På lørdag klokka 15 kommer Raufoss til ØsterHus Arena. I fjor var stillingen 0-3 ved pause, og andre omgang endte 1-1, altså 1-4, og en gedigen hjemme-flause. Håper at SU er skjerpet og i alle fall tar poeng? Tommy Høiland, som virket å være på gang igjen, har brukket ei tå, og blir borte i 4-6 uker? Fredrik Torsteinbø er i troppen, sammen med Markus Myre Aanesland (fra Raufoss) av de som har vært langtidsskadet. Dessverre er Horneus Tadesse fortsatt ute. Hans tempo på midtbanen er savnet. Jeg prøver meg igjen med ideen om å flytte Endre Osenbroch inn sentralt! Kanskje Jonas Aune fra start på venstre siden?

Et ungt SU2-lag tapte mandagens seriekamp 1-3 for Madla. Christer Ognedal Salvesen var savnet som ball-holder på midtbanen, og hva med å få med Ståle Stålinho Sæthre, og litt voksne muskler framover? Sæthre er ansatt i bredde-delen av klubben, med store trenerambisjoner. Han er bare 30 år gammel. Vanskelig bortekamp i Bergen mot Fyllingsdalen venter på søndag.

Juniorlaget G19, slet seg til andre runde i NM, etter at Hinna ble beseiret borte. En straffescoring og et overtidsmå, begge fra målfarlige Johannes Sletten Gruner berget seieren.

Øglændhuset i all sin prakt, med baldakin i kobber ble avduket denne uken. Bygget er flott, og da gjenstår det å se at driften i bygget gir Kjetil Andersen & Co «valuta for investeringene»?

Ellers ble Sæland-bygget i Langgata 44  solgt denne uka. Nok en familie-epoke i butikk-Langgata er avsluttet.

Sandnes sentrum og Sandnes Ulf!

SandnesGaugen håper å få engasjement fra byens innbyggere. Det dreie seg om Sandnes, ka syns du?

Langgadå e ikkje som før i tiå, er det mange som sier. Klart Langgadå e ikkje som før i tiå. Gadå er mye flottere! Men hvordan er butikkmixen?
Heldig vis er snart Øglændshuset tilbakeført til arkitekturen fra før i tiå. Da planene ble presentert tonet ZARA som butikken som var ønsket på hjørnet av Langgata og Gjesdalveien. Slik ble det ikke! Den ønskede butikk-etableringen, også med flere mindre butikker ble aldri realitet, dessverre.  Hjørnet ser ut til å bli leiet ut til et Indisk mat-konsept, med åpningstider, som ikke korresponderer med butikkene i området. Privatmegleren etablerer seg på gateplan i Langgata rett over Seland Optikk. En mindre klesbutikk i selve Øglændshuset har vært på trappene?  Store strukturelle endringer i detaljhandelen har for lengst startet… Byen er i utvikling sies det, er dette en ønsket utvikling?

FRATI har nylig åpnet klassisk herreklær i gata mellom Langgata og St. Olavs gate, det er en del av Erling Skjalgsons gate, men adressen er Langgata 7., bygget eies av optikker Arnøy. “Hesten og Smeden” var tidligere i Langgata 7b, og før dette var Steintøylageret og smed Haukland på denne adressen. Det klassiske bygget ble revet. Visa vis, i samme gata, var tidligere Paul Hetland Sport, som etter hvert flyttet til Huset Vårt, og som nå er på plass i Bystasjonen.

Litt “Hør & Se” vedrørende FRATI og herreklær i Sandnes sentrum; Tidligere var FRATI på KVADRAT, og ble drevet av Christian Nessler og Grethe Hodne (nå Tenmark). Hun har etter flere år som butikksjef hos Top Man, stått i spissen for etableringen av VIR Mann i Langgata, med Øvstebø eiendom som huseier og medeier. Christian og Grethe har tre voksne jenter sammen, men skilte lag etter avviklingen på Kvadrat i 2017. Anton Nilsen er ny butikksjef hos Top Man, og felles for de tre driverne i og omkring Langgata er at de har tro på det mangfoldet som nå er for herreklær i sentrum. Anton var tidligere en av to drivere av “Huset på Landet”, og kan butikk. Per Bjelland har også «løftet opp” datteren i Top Man og utviklingen og profil ser veldig bra ut.

Sandnes Ulf slo Skeid 4-1 i seriepremieren og møter Sogndal i Sogndal lørdag 15.04.

Bjarne Berntsen gir nok samme laget muligheten fra start i Sogndal. SandnesGaugen hadde nok kanskje flyttet Endre Osenbroch fra venstre flanke inn mer sentralt, og latt Øregaard, som ble kåret til kampens spiller, av hans personlige vennekrets?) mot Skeid, hvile fra kampstart denne gang. I Tadesse sitt fravær trengs mer tempo på midten, og når det taktiske går på å bryte Sogndal på midtbanen, så tror jeg bestemt at «snapperen» Osenbroch ville vært et bedre alternativ? Berntsen har imidlertid vist ved mange anledninger tidligere at han er en ringrev…. På venstre flanke hadde det vært flott om Jonas Aune fikk muligheten. Tommy Høiland håper jeg får mer spilletid enn mot Skeid, kanskje også sammen med Martin Ramsland?

SandnesGaugen er fornøyd med ett poeng i Sogndal.

 

OBOS Seriestart 2023 ØsterHus Arena; Sandnes Ulf-Skeid 2. Påskedag kl. 15

SandnesGaugen har forsøkt seg med noen blogger, uten at det har engasjert veldig mye. Hvorfor? Det kan være at innholdet ikke fenger, eller at leserne ikke har «funnet» bloggen?
Det dreie seg om Sandnes, er undertittel for denne bloggen. Nå i forbindelse med seriestart i fotballen, så blir det fokus!
Etter hvert vil temaet variere, men det vil fortsatt dreie seg om Sandnes.

Aftenbladet og Sandnesposten tipper begge Sandnes Ulf på 10.-plassen i årets OBOS-liga. Bryne blir av Aftenbladet tippet på 8. plass, og av Sandnesposten på 9. plass.
SandnesGaugen tipper også dårligere for SandnesUlf enn fjorårets 5. plass, nemlig 7. plass, mens Bryne tippes på 10. plass. Jeg tror at Bryne kanskje kan komme høyere?
Når det er sagt tror jeg at Bryne har styrket stallen sin, mens SU vel kanskje stiller svakere på papiret, enn i fjor?

LAGOPPSTILLING Sandnes Ulf;Jeg tror at med det unge mannskapet er det riktigst at Aslak Falch står i mål.  To unge utfordrere i Sander Åke Lønning og Tord Rokkones Flolid, er klar.
Backrekken i seriepremieren blir fra høyre Herman Kleppa, Kristoffer Hay, Espen Hammer Berger og Anders Hiim, som også blir lagkaptein. Tviler på at Bjarne Berntsen allerede i denne kampen setter Erik Berland inn som venstre back og skyver Hiim fram som midtbanespiller i Horenus Zewdu Tadesse sitt fravær. Veldig synd at SU mangler fotrappe Tadesse mot Skeid. Et alternativ kan være å trekke Endre Hjertager Osenbroch inn mer sentralt, sammen med Ingvald Halgunset og Matias Moldskred Belli? Kan eventuelt Tommy Høiland være et alternativ som framskutt sentral midtbanespiller? Jeg tror ikke treneren velger denne løsningen, men heller kanskje Gullbrandur Øregaard eller unge Daniel Braut?
Framme er Martin Ramsland klar som spiss, og Artan Memedov har vært foretrukket på høyre kant, når Osenbroch har spilt på venstre flanke. Jonas Aune er et alternativ på begge sidene, og kanskje aller best fra venstre? Han har sine fortrinn framover, og bør vel kanskje spille mot Skeid?

Sandnes Ulf vil variere mye i årets sesong, med sitt unge mannskap, noe som vi også har sett i treningskampene. Kampen mot Start viser at toppnivået er bra!

SandnesGaugen sitt tips mot Skeid 2-2.

Det dreie seg om fotball og seriestart, i Sandnes!

Hva mener du om mulighetene for Sandnes Ulf i årets OBOS-liga?

Skriv gjerne din mening som svar på denne bloggen?

Jeg synser om det som skjer eller ikke skjer i Sandnes.

Alexander Stølås, som blir 34 i år leies ut fra SU til Aalesund. Har Lars Arne Nilsen, trener i Aalesund bedre teft enn Bjarne Berntsen? Stølås er skadefri nå, og jeg synes det er synd at han går på lån, i første omgang ut juli. SU har vel behov for rutine også i sin ungdomssatsing? Alexanders med sin elite-erfaring, spisskompetanser som presis venstre fot og lange kast kunne vært…, men slik ble det ikke…

Sandnes Ulf slo Start 2-1 og var meget gode med sitt unge mannskap. Bjarne Berntsen var aktiv i sin coaching.
Noen dager etter kommer Egersund med sin nye trener Kjetil-Andre Thu, og feier SU av eget kunstgress, med 1-4. Hva skjer?
SU-trener sier at spillerne «ikke hadde møtt opp». Laget var identisk som mot Start, bortsett på keeperplassen. Lagledelsen var den samme, men hvor var den aktive og engasjerte Berntsen mot EIK?

Kjetil-Andre Thu er ikke fra Ganddal, men fra Grenland. Han har de siste 6 årene trent Ørn-Horten, på ettermiddagstid. Han har fartstid som spiller med mange kamper på OBOS-nivå, og også noen gjestevissitter i Eliten. En ambisiøs trener i slutten av 30-årene. Hans filosofi er Raskere-Sterkere-Smartere. Mot Sandnes Ulf stemte alle tre «hovedpunktene». Chris Sleveland, nå som kaptein i EIK fikk vel vist at han ikke burde vært sendt tiltak fra SU? Jo Stålesen, med fartstid på juniorlaget i SU, via Vard Haugesund, fikk vist at han både som høyre og venstreback har OBOS-framtid. EIK manglet sin toppscorer Adrian Bergersen, som er skadet. Torben Dvergsdal, med farfar fra Langgadå, blir storscorer i år? Nå er også Stian Michalsen tilbake etter skade.              EIK rykker opp, i hard konkurranse med Arendal, Lyn og Grorud?

Hva så med Sandnes Ulf? Blir Fredrik Torsteinbø den «bærebjelken» som treneren håper på? Skade har foreløpig stengt for svaret. Jeg tror at laget trenger fotrappe Horenus Tadesse på midtbanen. Han har også vært skadeutsatt. Bjarne snakker ikke om de som er skadet, men om de som er tilgjengelig, og det er bra. Daniel Braut viste virkelig potensiale mot Start! Mathias Belli Moldskred, landslagsspiller for Nicaragua får nok også plass på midtbanen, sammen med Ingvald Halgunset? Da blir unge Braut satt på ventelista.
Endre Hjertager Osenbroch får nok startplass mot Skeid andre Påskedag i seriepremieren på ØsterHus Arena, men hvem spiller på motsatt side, Artan Memedov eller Jonas Brune Aune? Kan Tommy Høiland overraske? Martin Ramsland spiller på topp. Anders Hiim blir venstre back og lagkaptein. Herman Kleppa blir høyre back, og håper at han vender blikket framover? Espen Hammer Berger er solid i midtforsvaret, hvor Kristoffer Hay også har fått tillit.

SandnesGaugen tipper Kristiansund og Start som opprykks-lag, med Sandnes Ulf på 7. plass. Det er mitt håp at trenerteamet og spillerne gjør mitt tips til skamme. Vel møtt på stadion andre Påskedag kl. 15!