Det «dreie» seg om Sandnes!

Fotball, politikk og parkering!

Da vi var unge, ville vi gjerne bli eldre, fort! Når vi er eldre vil vi også gjerne bli eldre, men ikke så fort!? Eldre blir en kampsak i høstens politiske valg. Eldre blir på en måte en «salgsvare». Hvem av de politiske partiene er mest troverdige når det gjelder lovnad for en verdig alderdom? De eldre blir stadig flere, og eldre, og har nok andre «krav» enn de som var eldre på 70-tallet?

Tre ordførerkandidater i Sandnes, Inger Helen Aanestad (SP), Arne Bucholdt Espeland (AP) og Pål Morten Borgli (FrP) har lagt ut felles debatt-innlegg i Sandnesposten (16.05.); «Vi vil fortsette å styrke eldreomsorgen”! Det var jo godt!? (red. kom.) Dersom vi slår opp i Store norske leksikon på eldreomsorg, så kan vi lese om  “tjenester for eldre personer som trenger langvarig eller kortvarig hjelp på grunn av sviktende helse eller nedsatt funksjonsevne”. Er det bare dette posisjon er opptatt av? Organisatorisk er offentlig eldreomsorg en del av kommunenes helse og omsorgstjenester. Virksomheten er regulert gjennom helse og omsorgstjenesten.

Posisjonen i Sandnes som består av de tre nevnte partier, og i innlegget refererer til at ventelistene på sykehjemsplasser har gått vesentlig ned de siste årene. Det nevens at de fleste eldre vil bo hjemme lengst mulig… Hvem er det som er eldre? Jo fra 68 år blir du regnet som eldre i Sandnes! Klart de på 68 stort sett skal bo hjemme? Posisjonen vil tilby eldre svømming (ikke eldresvømming?) med tilleggstjenester, og det er et av flere gode forslag.

Egentlig er det på landsbasis bestemt at det ikke skal bygges flere sykehjem/aldersboliger for å dekke det stadig økende behovet for bolig for de som blir eldre etter hvert. De eldre bør i større utstrekning ses på som en resurs ikke bare som en behandlingsutfordring. La de som blir tidlig-pensjonister, fra 62-årsalderen bli aktiv med på planlegging av boformer med fellesrom og fellesskap, med aktiviteter som fremmer fortsatt god helse. Mange eldre selger store hus/eiendommer og kjøper seg store og dyre leiligheter. I disse leilighets-blokkene blir de ofte ikke ivaretatt av fellesskapet, og blir ofte noe ensomme.

Ellers har varaordfører Borgli bekreftet sitt kandidatur som ordfører. Det gjorde han som kjent gjennom en egen-arrangert pressekonferanse, som Aftenbladet også hadde sitt syn på. Habilitet har vært et sentralt tema i sakens anledning. Kanskje Borgli burde vært i alle fall bittelitt ydmyk?

Pål Morten er «byens mann», og kaller vel Sandnes som “sitt prosjekt”, det er ikke ubeskjedent? Samme ettermiddag, som pressekonferansen, sto han med Gaugareiret da Sandnes Ulf klarte 1-1 mot Kristiansund på ØsterHus Arena. Svein Westlye, lektoren som har skrevet bok om Bruno Krauskopf kaller noe sarkastisk vår nye fotballstadion for WiBorg Arena. Westlye (fra Buøy opprinnelig) antyder at våre mangeårige topp-politikere har satt sin signatur på anlegget?

Sandnes Ulf tok også ett viktig poeng i Kristiansand mot Start 16. mai. Flott levert, og neste år håper vi på 16. maikamp i Sandnes? 20. mai-kamp mot Bryne kl. 18 på ØsterHus Arna kan bli et flott «plaster på såret». Dersom antall lange innkast fra Robert Undheim unngås, kan det bli full hjemmepott, selv om det kanskje nærmer seg trepoenger til Bryne?

De som så Sandnes Ulf slå Madla i junior-cupen forrige onsdag, fikk så godt som alle parkeringsbot på 660 kr. De sto like utenfor ØsterHus Arena, og hadde passert innkjøring forbudt-skiltet!
Undertegnede hadde parkert lovlig, og egentlig også gjort det i Sandnes sentrum i samme uken, men da jeg hadde leiebil og forbokstavene var stokket om på EasyPark, mens nummerere var riktige, ja så ble det bot, også etter klage, selv om jeg hadde betalt avgift!

Før var Arnljot Bjelland sjef i Sandnes Parkering, så var Kjell Veier sjef, og han vet jeg er musikalsk. Nå er det Nina Lura som er sjef, og jeg er ikke sikker på om hun er musikalsk? Sandnes Parkering har slagordet; «byens blide veiledere». Kanskje slagordet bør endres, eller kanskje på sikt avvikle hele selskapet Sandnes Parkering? Kanskje en tur til Mandal i prosessen, der lever de opp til slagordet som brukes i Sandnes!

Rød sone & sånn… Det «dreie» seg om Sandnes, mest fotball…

Sandnes er en by med 82000 «tilskuere» er det noen som sier på ØsterHusArena, men bare vel 1% av disse møter opp på hjemmekampene..

At klubben går fra gul til rød sone er et utrykk for den økonomiske situasjonen. At laget går fra en målsetning om topp seks til en for tiden 13. plass er kanskje vel så urovekkende. Det «dreie» seg om pottemakerens by Sandnes.

Sandnes har alltid hatt sterke bydeler, og ikke alle favner om den gamle bydelen «Trones og Stangeland», som ønsker å få alle med rundt Sandnes Ulf og ØsterHus Arena! Det som gir mest penger i kassen og best plass på tabellen, er god fotball og scorede mål, som gir 3-poengere!

Sandnesposten på nett v/Daniel Skutle Ulloa nevner at det kan ble kritisk… Klart det kan bli det?! Han trekker også fram at trener-trioen og ti spillere ikke er bundet for neste sesong. Det kan også være en mulighet?!
At Sander Åke Lønning leies ut til EIK, framover styrker i alle fall opprykks-aktuelle Egersundere. (Kanskje SU skulle få Sandnes-gutten Jo Stålesen i bytte fra EIK)? Heldigvis har SU i tillegg til Aslak Falch også Tord Rokkones Flolid, 18 åringen med et skyhøyt potensiale. Aftenbladet onsdag følger opp med intervju av daglig leder og styreleder i klubben, om den pressede situasjonen.

19-årslaget til SU har visstnok blitt trukket fra seriesystemet. Det er kort og greit ikke spillere nok. På Lassa mandag fikk vi ivrige se at vårt rekrutteringslag tapte 2-1 for Vidar sitt første lag, i en tempo-sterk og god 3.-divisjons-kamp. SU 2 er ofte bestående av bare unge spillere. Mot Vidar spilte Tommy Høiland første omgang. Ståle Sæthre er også hentet inn for å få litt voksne muskler. At Bojan Zajic, som blir 43 i juni, spilte hele andre omgang, mens to ungdommer ble sittende på benken hele kampen, er kanskje noe betenkelig? Bojan har fortsatt ferdigheter, det er ikke poenget, men når skal vi få se skuddfinten fra andre enn han selv?

På fredag kommer Kristiansund på besøk på ØsterHus Arena, og der har Bjarne Berntsen og hans mannskap nye muligheter, men da må laguttaket også stemme?! Mitt tips 2-0, med ny formasjon. Høiland og Ramsland samtidig på banen? I tillegg til 3-400 russ, møter vi alle opp! NB: Kampen starter kl. 17!

OBOS-fotball og Sandnes Ulf; Ranheim og Hødd på topp etter 5 serieomganger!

OBOS-tabellen har ikke satt seg sier Bryne-trener Knappen!

Det kan se ut som Knappen har riktig? Hødd rykker vel ikke opp i år? Kongsvinger fikk søndag bank av nettopp Hødd, hjemme med stygge 0-3. Ikke lett å møte et lag som har tapt 0-3 på eget gress, i den påfølgende seriekampen.Derfor var mitt tips 1-1 i onsdagens kamp på ØsterHus Arena.

0-0 borte mot Fredrikstad på søndag, og Bjarne Berntsen mente at laget hadde tatt steg? SandnesGaugen så ikke dette, selv om nyervervelsen fra Vålerenga Mathias Emilsen sentralt på midten gjør en god debut.
Onsdag hjemme og 1-2 tap mot Kongsvinger, og vipps så er laget ett poeng fra direkte nedrykk! Ta det bare med ro i sesongen da SU rykket direkte til Eliteserien i 2011, var laget på direkte nedrykk etter 8 serieomganger….

Treneren skal ha skryt for stadig å se positive trekk, og det faktum at han aldri snakker om spillere som er skadet. At Tadesse ikke spiller er veldig synlig.
Aslak Falch har vært en bauta så langt, for så å tabbe seg ut på den avgjørende scoringen mot Kongsvinger. SU satser ungt, og i den siste halvtimen, på stillingen 0-2 ble Erik Berland presentert for serie-publikumet for første gang. Unge Berland, som enda ikke er kontraktfestet, må signeres snarest!

SandnesGaugen som har fulgt klubben i 3 generasjoner og som føler seg oppdatert på hva som skjer i fotballen på flere plan, hiver seg utpå med noen konkrete synspunkter; Markus Myhre Aanesland startet til venstre framme i kampen mot Kongsvinger. Osenbroch ble flyttet over på høyre. Aanesland har fått mange muligheter til å vise seg fram, og nå er det snart Jonas Brune Aunes tid til å få starte, og BB la det bli på venstresiden!? Osenbroch må inn sentralt, og skape tempo i Tadesse sitt fravær.

Veldig synd med skade nå også på Hammer Berger, som vel har vært lagets beste så langt i sesongen. Hay viser også stabilitet på greit nivå. At Torsteinbø spilte en hel omgang var bra, og håpet er at han kan skyves lengre fram på banen neste kamp? Hvorfor er ikke Daniel Braut aktuell som vikar som midtstopper, er han også skadet? En overivrig Tommy Høiland entret banen mot Kongsvinger, og bør vel snart starte en kamp, slik at han får tid til  vise seg fram. Kanskje rett bak Ramsland? Så må Henrik Bjørgen Jensen snart også starte en kamp, han har med tillit det som skal til?!  Erik Berland kan også være aktuell for andre posisjoner enn vikar for Hiim? Jeg ser stadig i engelsk fotball at venstrebeinte spiller på høyre flanke??

Bjarne Berntsen vet nok best selv, men hva mener du som leser SandnesGaugen kunne gjøre laget bedre?